Онлайн магазин с iopz.com

Информация свързана с онлайн магазините

Онлайн пазаруване – нововъведения

През последните месеци се развихрят доста новости, свързани с онлайн магазини и електронното пазаруване. За да се подобри защитата на потребителите по време на пазаруване онлайн се въведе нова система, която на принципа на радиочестотно идентифициране да засича стоките. Според данни на специалистите в областта, този нов чип заменя познатия до сега баркод, който се ползва масово в останалите магазини и който ще позволява на клиента да купува. В случая при електронно пазаруване, чрез смартфон, този баркод ще е достъпен и реален.

Споменатото нововъведение все още не е системно разпространено в страната си, но се очаква не след дълго да се появи и на нашият пазар. Баркода ще позволява на клиента да избира, разглежда и сам да се ориентира, в кой магазин стоката е най-евтина, а това си е голямо облекчение и удобство за всеки потребител.

За страната ни България, сред големите проблеми е развитието със сила и скорост на стихия за търговски центрове, смятат специалисти и запознати с търговията в различните браншове. За големите градове у нас като столицата София и морската такава Варна, има много молове, но липсва покупателен потенциал.

Идеите заложени в нововъведенията за онлайн пазаруване са свързани конкретно с потребителите. В тях са заложени идеи като:

Ако потребителят се откаже от дадена стока, в електронният магазин, то магазина е задължен да възстанови платената от него сума, в рамките до 30 дни.

За реда в онлайн пазаруването също има кой да следи и това е Комисия за защита на потребителите, която прие втори пакет от насоки, които засягат общите условия за онлайн магазините в страната.

Идеите и нововъведенията целят да бъдат подобрени условията за онлайн пазаруване и търговската дейност в интернет. С помощта им потребителите ще имат висока защита в глобалното пространство и най-вече, когато пазаруват чрез онлайн магазини.

Съществуват известни насоки за всеки онлайн магазин и според тях всеки такъв се задължава да доставя поръчаните артикули на посочения от потребителя адрес. Собственика на онлайн магазина не е длъжен да носи отговорност, ако посочените данни са не пълни или неверни.

Във всеки онлайн магазина задължително трябва да присъстват коректно попълнени данни за доставка на стоки. Освен това преди крайно подписване на договора и заявяване на доставката със стоки, търговеца е длъжен да предостави на клиента крайната цена, в която да са включени всички разходи за артикули и доставки. Едва тогава купувача може да се съгласи или да откаже да купува.

Още в тази категория: Стартиране на онлайн магазин »